Tänkte göra ett försök i att beskriva hur jag har lärt Ceasar fjärrdirigering. Det är något jag haft i bakhuvudet länge att skriva ner detta så jag minns det till Erox.

Fjärrdirigering genom klasserna

  Klass 2 Klass 3 Klass elit
Koeff 2 4 4
Positioner Ligg-sitt Ligg-sitt-stå Ligg-sitt-stå
Antal skiften 4 6 6
Avstånd från hund 5m 10m 15m
Tid mellan skiften 5 sek 3 sek 3 sek

Momenten går ut på att hunden ska utföra dessa moment utan att flytta sig bakåt, framåt eller åt sidorna. Det ska även vara lite tempo (fart) i dem.

Momenten börjar och slutar alltid med ligg i alla klasserna men sedan i klass III och i elit kan ordningen variera. Lättast (för mig) är att bakbenen på hunden inte få flytta sig, för i eliten sedan så räknas all förflyttning ihop. I detta momentet får du använda både röst och handrörelser samtidigt.

Klass II

Här är det som sagt bara för hunden att lägga sig ner och sätta sig upp. Vissa har inga som helst problem med detta medan vissa hundar gärna hoppa framåt. Är du osäker på om din hund förflytta sig? Använd ett naturligt sträck på golvet eller på marken, eller använd ett koppel eller dyl för att hålla bra koll på att hunden inte förflytta sig.

För att lära Ceasar att lägga sig snabbt och rätt gjorde jag så här:

 

Och för upp sättandet:

Även tempot är viktigt. När hunden kan lägga sig/sätta sig snabbt kan du göra rörelsen utan godis i handen. För att jag tänkte som så, att jag fick gratis handrörelser genom detta.

Utöka avståndet till dig och hunden sakta, och se till att hunden verkligen klarar av avståndet innan du ökar mer.

Klass III och elit

Nu kommer även ställandet in i fjärren och genast blir det lite svårare för hunden. Men med övning kommer färdigheten så det är bara att träna på. Lättast och bäst (har jag hört) är att hunden använder ”fällknivs-metoden” vid ligg till stå och stå till ligg. Dvs hunden lägger sig bakåt och ställer sig framåt så det ser ut som att den fälls ihop.

Ligg till stå:

Stå till ligg:

Sitt till stå:

Detta var inga större problem för Ceasar, men han flyttade gärna en tass i detta läget, var konsikvent.

Stå till sitt:

Detta var nog det svåraste att lära Ceasar, han hoppade gärna fram med baktassarna. Särskilt svårt var det om skiftet var ligg-stå-sitt.

Jag gjorde som så att jag tränade avstånd på en skiftning itaget, dvs jag tränade kanske ligg-stå och då var det endast denna skiftning som jag ökade avståndet på innan jag ökade avståndet på hela momentet. Rätt eller fel vet jag inte, det avgör du själv vilket som känns bäst. Sedan var det två skiftningar osv.

Jag minns att jag hade problem med att få med alla skiftningarna, men det visade sig att det inte vara så svårt, ett exempel är: ligg-sitt-stå-ligg-stå-sitt-ligg, men det är bara att använda fantasin.

Så här kan en fjärrdirigering se ut i elit klass:

Lycka till!

Annonser